9 spillere fra Harstad deltok i FDV huset Blåbyen Grand Prix denne helgen

Et meget fint arrangement

Arrangementet må vel regnes som månedens happening når det kommer til sjakkturneringer i landsdelen. 
Det var intet unntak denne gangen heller. I lyse og trivelige lokaler i samfunnssalen på Sortland, var det til sammen 64 sjakkspillere som tok turen til Blåbyen for å kjempe om heder og ære! Av disse var det hele 9 spillere fra Harstad Sjakklubb som deltok. Iflg.styreleder Stein Jensen skal dette være ny rekord når det kommer til deltakelse fra Harstad i denne turneringen.

I A-grupppa var Stein Jensen og Håvard Eriksen Bech representert. I B-gruppa deltok Robert Jakobsen, Alf Eivind Ryseth og Ronny S Melå.
I C- gruppa Craig Hartvig Larsen, Kjell Arne Carlsen, Kenneth Tuen og Kjell-Arne Nilsen.

Gode spilleforhold i samfunnssalen på Sortland 

Foto: Trond Tørfoss fra Tromsø

 


Arrangørene på Sortland legger ned en betydelig innsats hvert år. I midten ser vi Sortlands store sjakksønn Martin Halsvik Larsen. Håkon Tonulltre Natvig som er en annen primus motor i klubben var ikke med på bildet.

Foto: Fra Sortland Sjakklubb

 

IM Mads Vestby-Ellingsen med seier i A-gruppa

Ikke uventet ble oppgjøret om seieren en kamp mellom den sterke Tromsøtrioen IM Mads Vestby-Ellingsen, Mathias Lind Schouten og FM Gunnar Lund.
Mads trakk til slutt det lengste strået, foran gruppetoer Mathias og Gunnar på 3. plass.
Det var kun en spiller som satte kjeppene i hjulet for en fullstendig Tromsødominans på den øverste delen av lista, nemlig sjakkbautaen fra Narvik Kjell Ole Kristensen som endte på en 4. plass!
Angrepsspilleren viste i en alder av 76 år, at han fortsatt kan hamle opp med de beste i landsdelen. Sterke sjakkspillere som CM Pål Nikolai Røyset og Tobias Petterson fra Luleå i Sverige måtte nemlig gi tapt for Kjell Ole. Imponerende innsats.

Stein Jensen og Håvard Eriksen Bech fra Harstad gjorde også en høyst respektabel innsats. Stein endte på 11. plass mens Håvard endte på 15. plass i det sterke feltet som bestod av 24 spillere. Når det kommer til Håvard, så har han for alvor etablert seg blant de beste spillerne i landsdelen og plukket med seg 14 nye ratingpoeng fra turneringen. For andre gang denne høsten tok han poeng (remis) mot en titttelspiller, nemlig FM Joachim Solberg fra Hønefoss. For to uker siden spilte Håvard remis mot FM Gunnar Lund fra Tromsø.

Fra venstre vinner av A-gruppa IM Mads Vestby-Ellingsen. Her gjør han seg klar til spill mot Mathias Lind Schouten som tok 2. plass i turneringen.

Foto: Trond Tørfoss fra Tromsø

 

 

Robert Jakobsen fra Harstad kjempet med nebb og klør for seieren i B-gruppa

Det ble en spennende avslutning om seieren i B-gruppa. Foran siste runde hadde Robert like mange poeng som Kjetil Grjotheim fra Sortland sjakklubb.
Men da Kjetil var foran på kvalitet, var Robert avhengig av å vinne det siste partiet mellom de to gruppelederne for å kunne gå helt til topps.
Robert Jakobsen hadde hvite brikker, og åpnet i sedvanlig stil med sitt London-system. Et parti der hvit etter hvert fikk tilrevet seg en bonde i midtspillet og et klart initiativ.
Sjakkcomputeren viste en stund under partiet en fordel på +5 for hvit. Da Robert ikke fant veien videre, slo Kjetil tilbake med et skummelt angrep på kongefløyen, der hvit havnet i store problemer. Utrolig nok ebbet partiet ut i en fredelig remis til slutt.
Dermed ble det seier i gruppa til Kjetil Grjotheim foran Robert Jakobsen med 5 poeng til begge. Vladimir Shabalin fra Sortland endte på 3. plass.

Alf Eivind Ryseth fra Harstad gjorde en sterk innsats i B-gruppa denne gang. I siste parti på søndagen viste han glitrende spill og nedkjempet en så sterk spiller som Magnor Pettersen fra Steigen. Alf Eivind hadde kun et tap i første parti i denne turneringen, og endte med dette på 8. plass med 3.5 poeng. Alf Eivind kunne med dette plusse på hele 76 ratingpoeng på kontoen.

Ronny S. Melå fra Harstad sjakklubb stod meget godt i flere av partiene som ble spilt i denne turneringen, dessverre ble ikke koden helt knekt for å gå av med seieren i disse.
Ronny er imidlertid en luring som titt og ofte dukker opp høyt på resultatlista i denne type turneringer. Vi er sikker på at han har allerede satt lista høyt for Advokatfirmaet FINN Rapid Chess som arrangeres i Harstad i oktober. I fjor tok nemlig Ronny en sterk 3. plass i samme turnering. 

 


Toeren Robert Jakobsen spiller her remis mot turneringsvinner Kjetil Grjotheim fra Sortland
Foto: Trond Tørfoss fra Tromsø

 

 

Kjell Arne Carlsen og Craig Hartvig Larsen fra Harstad Kjempet om pallplass i C-Gruppa

Kjell Arne og Craig viste gode takter i denne turneringen og var begge lenge med i tetsjiktet for en topp-3 plassering. Det er stor fremgang å spore både i forhold til spill i denne turneringen, samt at utviklingen også er merkbar på klubbkveldene på Harstad Skole.
Craig lå best an foran siste runde, men var avhengig av en seier i siste parti for å komme på pallen. Med hvite brikker startet Craig med E4 åpning mot Geirr Alèn Rasmussen.
Etter en god åpning med initiativ i partiet, ble imidlertid hvits tårn fanget av svart springer. Etter dette var partiet i realiteten over, og Craig endte opp med en respektabel 6. plass i turneringen.
Kjell Arne Carlsen hadde imidlertid god kontroll i sitt siste parti mot Aslak Randers-Pehrson, og krøp med dette oppover på lista til en 4. plass med seier som hvit.

Kenneth Tuen og Kjell-Arne Nilsen fra Harstad var i utgangspunktet med for å lære i denne turneringen. Likevel ble ingen av de poengløs i turneringen, Kenneth med 2 poeng og Kjell-Arne med 1. poeng. Kenneth har eksempelvis mye sjakktaktikk i seg, men det ble noe mye hawaii i enkelte av partiene der han kunne godt av med seieren. Med litt mer tålmodighet/disiplin og riktig tidsbruk, er vi sikker på at Kenneth vil oppleve fremgang fremover.

Turneringen ble forøvrig vunnet av Svein Osmark Kristiansen fra Narvik. Christian Halvorsen tok 2. plassen og Alex Berg Olsen 3. plassen. Begge disse fra Sortland.

Vinner av C-gruppa Svein Osmark Kristiansenen i midten. Christian Halvorsen til venstre og Alex Berg Olsen til høyre.
Foto: Fra Sortland sjakklubb 

 

 

Trivelig bankett på lørdagskvelden på Sortland Hotell

Det sosiale aspektet er for mange vel så viktig som resultatet over sjakkbrettet i turneringer som arrangeres i Nord-Norge.
Det ble servert god mat og drikke i restauranten, og mange kjente sjakkfjes å se på banketten.

Ronny S Melå i forgrunnen. Kjell-Arne Nilsen og Alf Eivind Ryseth i bakgrunnen sammen med andre sjakkentusiaster i landsdelen.

Foto: Fra Sortland Sjakklubb

 

Alle langsjakkpartiene som ble spilt, kan ses i sin helhet med analyse her: https://clono.no/live/tournament/?t_id=593
Turneringsresultater: http://tournamentservice.com/standings.aspx?TID=BlabyenGrandPrix2023-SortlandSjakklubb